U bent hier: Home Postuniversitair Centrum Opleidingen info Stevia en steviolglycosiden: te goed om waar te zijn?

Stevia en steviolglycosiden: te goed om waar te zijn?


Download de folder.

Doelgroep

Deze studieavond richt zich tot artsen en andere geïnteresseerden in gezonde voeding, in het bijzonder farmacologen, diëtisten, GVO, psychologen, verpleegkundigen, biomedici, biologen en bio-ingenieurs.

Op dit symposium zijn ook (medewerkers van) apothekers van harte welkom.

Programma

20.30 uur Welkomstwoord
door moderator prof.dr. Geert Callewaert, Research Group Neurodegeneration KU Leuven Kulak, lid van de stuurgroep geneeskunde Postuniversitair Centrum Kulak

20.35 uur Stevia en steviolglycosiden: te goed om waar te zijn?

door Prof.dr. Jan Geuns, hoofd van het Laboratorium voor Functionele Biologie, KU Leuven.
Auteur van "Stevia en steviolglycosiden (2012): de naakte waarheid over stevia of de politiek in zijn blootje".

In 1993 begon prof.dr. Jan Geuns met de studie van de biosynthese en de eigenschappen van de zoetstoffen in het hoogst merkwaardige plantje Stevia. Recent besliste de EU dat steviolglycosiden, één van de producten geëxtraheerd uit de steviablaadjes, toegelaten worden als voedingsadditief.Een doorbraak! De opgezuiverde zoetstoffen zijn tot 300 maal sterker dan het bekende klontje.

Maar het echte belang gaat verder. De medische mogelijkheden van stevia en de afwezigheid van bijwerkingen, vormen een verhaal dat haast te mooi klinkt om waar te zijn. Stevioside kan voor diabetici en obese mensen een gezond alternatief zijn voor suiker. Bovendien hebben hogere concentraties stevioside zouden ook farmacologische effecten.

Uw patiënten zullen u vragen stellen. Na deze studieavond zal u een gefundeerd en correct antwoord kunnen geven.

Vraagstelling

22.00 uur Na afloop is er gelegenheid om de producten eens te proeven (STEPA bier, licht en donker, StepaChito, StepaOrange, StepaLemon, .).

Interessante link: 6th Stevia symposium "Six months beyond authorisation" KU Leuven, 28-29 juni 2012. Meer into te bekomen via Jan Geuns

Organisatie

U kunt deze studieavond gelijktijdig volgen via livestream. U heeft hiervoor enkel een computer met internetverbinding nodig. U kunt ook live vragen stellen via chat.

Mocht u zich de avond zelf niet kunnen vrijmaken, dan kan u zich ook inschrijven om actheraf de opname te bekijken via de pc.

Zo hoeft u geen seconde te missen!

Praktisch

Data en plaats: donderdag 31 mei 2012 van 20.30 tot 22.00 uur. Ontvangst vanaf 20.15 uur.
KU Leuven Kulak, E. Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk

Accreditering: accreditering voor algemene geneeskunde is aangevraagd (deelgebied 2).
Goedkeuring bij het Fonds 313 is aangevraagd voor apothekers.
Accreditering voor ziekenhuisapothekers is aangevraagd.

Inschrijving: U kunt zich inschrijven door de antwoordkaart terug te sturen voor 24 mei 2012 en door het overschrijven van 30 euro op rekening IBAN BE 31 2850-2133 2955 van het Postuniversitair Centrum, met vermelding van "400/0006/89042 + naam van de deelnemer". Kort voor de aanvang van het symposium ontvangt u via e-mail een bevestiging van inschrijving.

Als u deze studieavond via livestream wil volgen, of nadien de opname wenst te bekijken, meldt dit dan aub expliciet bij inschrijving. Bij een (wijziging van) inschrijving na de uiterste inschrijfdatum, kunnen we de keuze livestream niet meer garanderen.

Inschrijven

Inschrijven kan online via het inschrijvingsformulier .