U bent hier: Home Postuniversitair Centrum Opleidingen info E-mental health interventies: online hulpverlening in Vlaanderen

E-mental health interventies: online hulpverlening in Vlaanderen


Download de folder.

ICT en internet geraken steeds meer verweven met ons dagelijks leven. Het aantal zorgaanbieders en hulpverleners dat gebruik maakt van online hulp- toepassingen neemt met de dag toe. Geprotocolleerde behandelingen worden online aangeboden en een groeiend aantal psychosociale interventies zijn online beschikbaar. Sociale media zoals Twitter, Facebook en Hyves worden ingezet om patiënten/cliënten te bereiken en aan te trekken. Dokters, hulpverleners, psychologen en therapeuten zullen in de toekomst voor een stuk ook e-hulpverlener worden en preventie, behandeling en (na)zorg aanbieden door middel van online hulptoepassingen.

Doelstellingen

Deze opleiding gaat dieper in op:

 • De betekenis van e-mental health interventies/online hulpverlening voor het welzijnswerk en de geestelijke gezondheidszorg
 • Theoretische stromingen en therapeutische benaderingswijzen van online behandelingen
 • Onlinehulpcommunicatie: kenmerken, kracht en kwetsbaarheid van onlinehulpvormen en -behandelingen
 • Verschillende toepassingsgebieden voor de onlinehulppraktijk: eerstelijnswelzijnswerk, geestelijke gezondheidszorg, bijzondere jeugdzorg

Doelgroep

Deze opleiding richt zich vooral op psychologen en psychotherapeuten. Maar andere zorgaanbieders en hulpverleners zijn uiteraard ook welkom.

Programma

 • Sessie 1: Geschiedenis en achtergrond. Kenmerken, kracht en kwetsbaarheid van onlinehulp
 • Sessie 2: Praktische vaardigheden voor online hulpverlening: onlinehulp via chat, e-mail en forum, ict-tools en -competenties in het begeleiden van jongeren
 • Sessie 3: De online praktijk in de geestelijke gezondheidszorg

Docenten: tijdens 3 contactsessies lichten de docenten de thema's toe vanuit hun eigen ervaring en expertise en gaan ze in interactie met de deelnemers.

 • Philippe Bocklandt, coördinator onderzoek en dienstverlening - Sociaal werk - Artevelde Hogeschool
 • Davy Nijs, coördinator expertisecel esocialnetwork sociaal agogisch werk Katholieke Hogeschool Limburg
 • Herwig Claeys, projectverantwoordelijke online hulpverlening CAD-Limburg online hulpverlening
 • Deb Vansteenwegen, senior onderzoeker KU Leuven, directeur isw Limits

Studiemateriaal: de docenten baseren zich op het zelfstudiepakket E-mental health-interventies van de Open Universiteit Nederland en op eigen onderzoek en publicaties. De cursus E-mental health-interventies omvat drie readers en een cursuswebsite met digitaal werkboek. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij zich voorbereiden op de contactsessies aan de hand van dit studiemateriaal.

Praktisch

Data en tijdstip: woensdag 9, 16 en 23 mei 2012. Telkens van 18.30 tot 21.00 uur. Ontvangst vanaf 18.00 uur.

De opleiding wordt via videoconferentie aangeboden in Kortrijk en Leuven. De Dienst Media en Leren van de KU Leuven en de KU Leuven Kulak beschikken daartoe over kwaliteitsvolle videoconferentie faciliteiten.

Locaties
Kortrijk: Postuniversitair centrum - KU Leuven Kulak E. Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk.
Leuven: Dienst Media en Leren, Kapeldreef 62, 3001 Heverlee.

Attest van deelname: na afloop ontvangen de deelnemers een attest van deelname. Daarnaast kan optioneel bij de Open Universiteit deelgenomen worden aan een afsluitend tentamen. Geslaagden ontvangen een cursuscertificaat van de Open Universiteit.

Inschrijven kostprijs is 425 euro - studiemateriaal, contactsessies en catering inbegrepen. Betaling na ontvangst van factuur

Hoe: elektronisch via onze website of de ingevulde antwoordkaart terugsturen vóór 18 april 2012. Bij annulering vóór de uiterste inschrijfdatum wordt 10% van het inschrijvingsbedrag in rekening gebracht voor de gemaakte administratiekosten. Bij annulering na 19 april 2012 blijft het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. Wij aanvaarden enkel schriftelijke annuleringen.

Als door de Vlaamse Overheid erkende opleidingsinstelling aanvaarden wij opleidingscheques voor werknemers (meer info vindt u hier ) en betalingen via de KMO-portefeuille (meer info vindt u hier).